Färska smaker i väntan på våren
Friska smaker av vårgrönt får man den här tiden på året bäst av groddar och skott. Grodda gärna själv hemma på köksbänken för att få maximal fräschör. Lime och chili ger sting åt dressingen i den här lätta fiskrätten medan vetegräs i råsaften gör den till den ultimata gröna vårdrycken.
Uppfriskande råsaft med vetegräs
3 krukor vetegräs
1 gurka
1 lime
1 stjälk blekselleri
2 gröna äpplen
Ingredienserna råsaftas i råsaftcentrifug. Serveras genast ur iskalla glas.
Fräsch groddsallad med rimmad sik
1 dl ekologisk sojasås
½ dl vatten
1/4 dl socker
300 g sikfilé
60 g mungbönsgroddar
1 ask krasseskott
1 stjälk blekselleri
1 gurka
3 dl kålrabbi, strimlad
1 dl rårisgroddar
1 msk rostade senapsfrön
3 ekologisk lime, skal av 2
1 msk socker
1 röd chili
2 msk olivolja
salt
peppar
Blanda soja, vatten och socker till en lag. Snabbrimma fisken i lagen 1 ½ timme. Skiva tunt. Strimla grönsakerna och blanda med groddar och skott. Blanda ihop nyrostade och lätt krossade senapsfrön med limeskal, saft av 3 lime samt finhackad chili till en dressing. Blanda ner grönsakerna i dressingen. Servera ovanpå den skivade fisken.
Strömsö sänds i Yle Fem på söndag klockan 17.15.