Baka bästa fastlagsbullen
Fastlagsbullar ska vara mjuka och luftiga med en lös och smidig fyllning. Klarar man bara själva bullen så är resten rena barnleken.
Fastlagsbullen ska vara lätt och luftig. Ett tungt och kompakt bröd gör att hela grejen går förlorad. Knepet för att lyckas med brödet är att kombinera jäst och bakpulver. Tillsammans ger de den jäskraft som behövs för att blåsa liv i en bulldeg.
På samma sätt måste fyllningen göras lätt och om inte luftig så i alla fall smidig. Att knöla ned en bit mandelmassa i bullen är helt fel. Fyllningen ska vara mer som en gröt. Mixa mandelmassan med grädde och lite äkta vanilj från en vaniljstång och vips har vi en fyllning som verkligen, om uttrycket tillåts, sticker ut.
Utseendet viktigt
Alla semlor ska vara vackra. För att klara det rent estetiska behövs en spritspåse och en så kallad tyll, det vill säga den stjärnliknande spets som gör att vispgrädden får vackra åsar när den spritsas. Till sist: Glöm inte att pudra över florsocker. Är det mer än två timmar tills dina fastlagsbullat ska ätas, vänta med det till sista stund.
Gillar man inte mandelmassa kan man blanda vispad grädde med riven vit choklad i stället. Toppa med spritsad grädde som vanligt, men blanda gärna kakao i så att det syns att det handlar om en annorlunda semla.