Glöggarnas parad
Utbudet av glöggar är stort, hela 15 stycken. Här finns nog något för varje smak och i högst varierande priskategorier. Förutom klassiska versioner med julens älskade dofter och smaker finns det vit glögg och mer eller mindre spritkryddade produkter. Smaka, välj en favorit och bli som ett barn på julafton!!
638277 Perinteinen Valkoviiniglögi. Altia. Finland.
Vittvinsbas med tillsats av äppelmust, arrak, kanel och muskot. 12 procent och 110 g socker/l. Smakar sött av äpple med kryddor i fjärran.
Pris: 7,49 euro.
Betyg: 2
663697 Perinteinen Punaviiniglögi. Altia. Finland.
Rödvinsbas med tillsats av socker, svartvinbärsmust, kardemumma, pomeransskal och kanel. 13 procent och 110 g socker/l. Bärig helhet, dock med lite julkaraktär.
Pris: 7,49 euro.
Betyg: 2
642017 Herrgårds Röd Vinglögg. Arcus. Norge.
Glögg baserad på druvorna Tempranillo och Boba. Kryddad med kanel, kardemumma, pomerans och nejlika samt socker. Apelsinsmak dominerar med en viss glöggpersonlighet i bakgrunden. 12,5 procent och 170 g socker/l.
Pris: 7,49 euro.
Betyg: 2
641627 Blossa vinglögg. Altia.
Gjort på flera viner med kryddor tillsatt och fått mogna i tre månader. 10 procent med 200 g socker/l. Korrekt julkryddighet, dock med hög sötma. En liten skvätt vin tillsatt höjer smakupplevelsen.
Betyg: 3
306297 Chymos Mustaherukkaglögi. Finland.
Denna är gjord på rödvin, vittvin, socker, sprit, svarta vinbär, citronsyra, askorbinsyra samt diverse aromämnen. Produkten har nog svartvinbärskaraktär men känns ändå lite ”kemisk” med artificiell eftersmak. 15 procent och 180 g socker/l.
Pris: 7,99 euro.
Betyg: 2
334027 Tähtiglögi. Altia.
Gjord på rödvin, socker, svartvinbärsmust, kanel. pomerans, choklad och vanillin. 15 procent och socker 140 g/l. I smaken är julkaraktären i bakgrunden, men chokladen känns samt bärighet från vinet.
Pris: 8,49 euro.
Betyg: 2
318127 Herrljunga Romrussinglögg. Sverige.
Denna glögg är gjord på rödvin, rom, socker, vatten och lite julkryddor. Smaken domineras av romkaraktären och russin. För den som inte vill ha för mycket av klassisk julkryddning är denna lämplig. 15 procent och socker 180 g/l.
Pris: 8,99 euro.
Betyg: 3
325927 Hehkuviini. Altia.
Gjort på fylligt rödvin med tillsats av svartvinbärskoncentrat, kanel, nejlika och pomeransskal. 22 procent och socker 150 g/l. Balanserad sötma, styrka och kryddighet. Kan utmärkt väl spädas ut med lite rödvin. Absolut den bästa glöggen!
Pris: 9,99 euro.
Betyg: 4
388407 Lumoava Appelsiini-Suklaaglögi. Lignell & Piispanen. Finland.
Baserad på rödvin (Cabernet) med tillsats av socker, etanol, nejlika, choklad och apelsin. 15procent och socker 150 g/l. Smakar apelsin och choklad.
Pris: 9,98 euro.
Betyg: 3
623779 Glühwein. Tyskland. Josef Drathen.
Gjort på tyska druvor, bl.a. Dornfelder, med tillsats av julkryddor samt anis. 10 procent och socker 130 g/l. En mycket lätt glöggversion.
Pris: 10,98 euro (! liter)
Betyg: 2
399657 Hassel Glögi. Finland.
Gjort på rödvin med hasselnötsarom och julkryddor. 18 procent och socker 150 g/l. Sötman bra, juligheten är i underkant, men nötkaraktären trevlig.
Pris: 10,98 euro
Betyg: 3
342297 Juhla Glögi. Pernod Ricard. Finland.
Brunaktig färg, doft och smak av vittvin, brandy, russin och kryddor. Gott, men modest julkaraktär!
Pris: 10,99 euro.
Betyg: 3
363947 Blossa 13. Altia.
Årgångsglögg smaksatt med nypon, hallon och nejlika. 15 procent och socker 130 g/l. Bärkaraktären finns, men den har lite ”kemisk” efterton.
Pris: 12,98 euro.
Betyg: 2
345357 Herrgårdsglögg spetsad med whisky. Arcus. Norge.
Spännande whiskysmakande glögg med julkryddor. 20 procent och 200 g socker. Faktiskt rökkaraktär mitt i pomeransen. Lite rolig!
Pris: 11,89 euro.
Betyg: 3
319017 Loimu 2013. Lignell & Piispanen. Finland
Glögg baserad på rödvin, med tillsats av blåbär, hallon och julkryddor. 21 procent och 170 g socker. Syltkaraktären dominerar med en mycket söt eftersmak.
Pris: 14,10 euro.
Betyg: 2