Beaujolais nouveau – årets vin – har kommit!
I går flödade vinet i Paris när klockan slog tolv och årets Beaujolais välkomnas med glada skålar i blålila klunkar utan höjda ringfinger och snobbigheter: det är okonventionellt, muntert och folkligt.
Skördefester firas över hela världen när årets arbete är slutfört, oberoende av om det är Oktoberfest i Tyskland, bomullsbalbaluns i den amerikanska södern eller risvinsorgie i Japan man vill glädjas åt. I Frankrike är det vinet som spelar huvudrollen.Efter andra världskrigets slut uppstod en tradition att hylla det unga vinet från Beaujolais med en munter fest. Sedan 1970-talet har den tredje torsdagen i november etablerats som den dag då vinet fritt serveras.
Först var det Frankrike som gällde, men nu serveras Årets vin överallt i världen. Alko kom med 1984 och deltar också i år. Intresset för idén har något minskat, men buteljerna brukar nog gå åt.
Varför just Beaujolais?
Det tillverkas vin över hela världen både för omedelbar konsumtion, bara något års lagring och för mognad i tiotals år. Druvornas personlighet och egenskaper avgör användningsområdet. Tjockskaliga tanninrika med garvsyra och kraft ger vinerna ett långt liv, men gör dem omöjliga att avnjutas som unga, medan druvor med tunt skal och saft ger lätta fruktiga viner för omedelbar konsumtion.
Det legendariska vinområdet Bourgogne omfattar officiellt också Beaujolais, som är dess sydligaste del rent geografiskt, men inte vinkulturellt eller när det gäller jordmånen. Här härskar Gamaydruvan och graniten.
Denna druva ger så lätta och saftiga viner att den inte får användas i det egentliga Bourgogne, där buteljer med mera fyllighet och krydda förväntas hedra de gamla hertigarnas domäner.
Samtidigt är här förklaringen till Beaujolais nouveau. Vinrankorna växer på granitgrund med grus, lera och sand. I den södra delen finns också kalk. Det gör att vinerna härifrån knappt har någon strävhet, vilket gör dem lättillängliga och njutbara redan någon månad efter skörden.
Främst produceras här röda viner men också en del rosé. Den lilla mängd vita viner framställs görs av Chardonnay.
Beaujolais nouveau 2013
Årets version av Nouveau kommer äntligen från vinproducenten Georges Dubœuf. Han är mannen som hittade på idén att kommersialisera det unga vinet, först lokalt, senare i Paris. Firman säljer inte bara Årets vin, utan har också mognare årgångar, och är verksam också utanför hemdistriktet.
Årgång 2013 var primärt svår. Våren var kall och sommaren började i samma tecken. Så kom en förändring i väderleken och druvorna fick mogna under bättre förhållanden. Resultatet är en angenäm årgång av god kvalitet, vilket Alko också tycker eftersom man tagit vinet till försäljning.
Tidigare har vi erbjudits både Beaujolais Nouveau och Beaujolais Nouveau Villages, men redan i fjol och även i år finns enbart den bättre kvaliteten till försäljning här, vilket säkert är klokt. Å andra sidan har hela 42 000 flaskor anlänt så vinet räcker nog för dem som törstar!
Ett färdigt vin skall ha en vacker, ganska djup färg, om också ett så här ungt vin har en lila nyans som dominerar. Doften skall vara frisk och bärig, gärna med violer och banan, medan smaken förväntas ha en fräsch saftighet med snälla vänliga syror.