Nu flödar ölet i München
Oktoberfest är här. De stora öltälten i München lockar årligen över sex miljoner besökare från hela världen för att inmundiga öl och uppleva stämningen på världens största ölfestival.
Oktoberfest fick sin början i oktober år 1810 då den bayerske kronprinsen Ludvig I gifte sig med prinsessan Therese av Saschen-Hildburghausen. För att fira bröllopet ordnades en hästkapplöpning på en äng vid Münchens utkant. Ängen döptes i samband med hästkapplöpningen om till Theresienwiese för att hedra den nya prinsessan. Kapplöpningen blev en återkommande tradition och med tiden samlades också andra nöjesfältsattraktioner på fältet. År 1880 tillät stadens myndigheter ölförsäljning under evenemanget och de stora öltält som stadens bryggerier varje år byggde upp på ängen blev snabbt det största dragplåstret under de årliga festligheterna.
Festivalen öppnas officiellt den 21 september med en parad genom Münchens gator fram till ett av öltälten där stadens borgmästare med en hammare öppnar det första ölfatet till den kända frasen "Ozapft is!". Därefter följer 16 dagar av festligheter fram till den första söndagen i oktober då festivalen avslutas med en traditionell gevärssalut. Under dessa 16 dagar har sju miljoner liter öl serverats ur de karakteristiska enliters glasen, över 150 kor ätits upp, 4 000 saker såsom mobiltelefoner och solglasögon tappats bort och 110 000 ölglas stulits. Enligt tradition får enbart bryggerier inom stadens gränser delta i Oktoberfest. Dessa är bryggerierna Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Paulaner, Spaten och Hofbräu som alla har minst ett öltält på området.
De största öltälten rymmer över 7 000 besökare medan de minsta tälten enbart har rum för några hundra, dock är stämningen på topp i alla tälten. Vissa tält serverar också vin medan andra är dedicerade till mer speciella evenemang såsom Armbrustschützenzelt-tältet där pilbågs- tävlingar ordnats sedan 1895. I de flesta tälten finns även en orkester som håller upp feststämningen med traditionell bajersk brassband-musik. Ölet serveras traditionellt enbart ur enliters ölglas och är specialbryggt för evenemanget. Många bryggerier runtom i världen brygger också liknande säsongsöl för att hedra festivalen. Priset på ölet är något som spekuleras under årets lopp bland Münchenborna, i år kommer det att ligga på cirka 9,50 euro per glas.
För den som vill besöka Oktoberfest lönar det sig att vara ute i god tid om man vill boka hotell inne i München. I och med att hotellen rejält höjer priserna, är det bättre att bo utanför staden och i stället ta tåg in till Münchens centraltågstation som ligger på promenadavstånd från fältet där festligheterna ordnas. Besöker man festivalen under ett av veckosluten lönar det sig att göra en bordsreservation. Samtliga tält tar emot reservationer, ofta via Internet. På vardagar räcker det ofta att dyka upp före 15-tiden på eftermiddagen för att få plats i tälten, dock är stämningen redan på topp tidigt på morgonen.
Mer information finns här.