Terminologin

Under presskonferensen ställs många frågor, den första av en finsk kollega som undrar om det i enheten på Rödbergen också kan finnas "välfärdsflyktingar".

Finansminister Alexander Stubb svarar smidigt att han träffat en irakisk familj, en somalisk mamma och hennes tre barn och de är definitivt inga välfärdsflyktingar, eller välfärdssurfare heller för den delen.

När HBL ställer en följdfråga kring huruvida ministrarna tycker att begrepp så som välfärdsflykting är adekvata svarar Stubb att han verkligen ogillar sådana termer eftersom de är djupt stigmatiserande för människor som flyr grymheter. Vidare tycker han att man ska vara försiktig med hurudana ord man använder kring människor som har det dåligt.

En bra åtgärd kunde kanske vara att Stubb, liksom raden andra beslutsfattare och mediekolleger, faktiskt slutar använda och upprepa de ordmonster som rör sig i debatten. Många av dem är begrepp som många trodde begravdes något år efter den synnerligen märkliga debatt som följde på 90-talet, då de första somaliska flyktingar anlände. Det handlar om begrepp som faktiskt är stigmatiserande, kränkande, förenklade och i sig själva totalt motsägelsefulla.