Kolumn: Taxi, tunnelbana och uppvärmt bubbelvatten

Bestämde mig efter ett dygn att i mån av möjlighet slopa taxi som fortskaffningsmedel i Peking. Inte för att taxibilarna inte skulle fungera eller för att det skulle vara dyrt.

Tvärtom, en tur på 30 minuter kostar några futtiga euro. Lite annat än i hemlandet där det kostar uppemot en tia bara för att få sätta sig i lädersätet.
Trots att det finns alla mellan 60 000 och 100 000 officiella taxibilar i den kinesiska huvudstaden är det inte alldeles enkelt att få tag i en. Inte ens då du ber en kille på lyxhotellen  fixa en. Och får du en kan det vara skäl att ha den tänkta destinationen nerskriven på kinesiska, annars kan man hamna lite var som helst. Ett annat problem är trafiken som då den löper smidigt är hektisk, då den löper hyfsat är ytterst påfrestande och då den inte löper alls får tankarna att fladdra iväg till ett mjukt rum och intravenös matning.

Så hoppade i stället på tunnelbanan, bytte linje efter några stationer, skyltningen på engelska hjälper oerhört mycket, här kunde exempelvis Moskva ta efter. Eller kanske de har gjort det, har inte besökt den ryska huvudstaden på några år.
Men då den stationen jag tänkte bli av på var stängd tackade jag högre makter för 24-åringen från Chinese Mirror jag råkade stå bredvid. Nyss utexaminerad från journalisthögskolan med engelska som huvudämne blev han räddaren i nöden. Inte bara att hans engelska var rätt klockren, ingen självklarhet här där det ibland är nödvändigt att för sju servitriser förklara att man märkligt nog inte vill ha Perriern uppvärmd före servering. I och med att damerna på hotellrestaurangen i övrigt var så trevliga ska jag tillmötesgå dem nästa gång och dricka den uppvärmd. Ölen insisterar jag ändå på att få kall. Någonstans måste gränsen dras.  Min går vid uppvärmd öl.
Min nyfunna kinesiska vän visste precis hur man skulle gå till fågelboet och då hans kinesiska var ungefär en miljard gånger starkare än undertecknads förlöpte allt som smort. Han är definitivt värd en kall dryck för sin hjälp. Vill han ha den uppvärmd passar det lika bra.

Bra puls redan i går i Fågelboet, lär bli riktigt laddat i dag då finalen på 100 meter väntar. Och vad kan David Söderberg hitta på i släggfinalen? Knappa 76 meter i kvalet imponerade och fick han kroppen nerkyld på planerat sätt kan det kanske finnas en eller ett par meter till den muskulösa kroppen. Nivån i världen är inte hisnande för tillfället och med ett kast på över 77 meter kan du återfinnas överraskande högt upp i resultatlistorna.
En säsong som höll på att spolieras mer eller mindre helt av skador kan med andra ord bli något av en fullträff. Det scenariot var rätt otänkbart för en månad sedan.