Res till Grekland!

Turisten har slagit in pinkoden och tar emot kvittot på guldringen värd 210 euro. Då kastar sig den grekiska försäljaren över kunden, ger en varm kram och en puss på kinden.

– Tack för att du handlade hos mig, du är den första kunden på flera dagar. Det här året är en katastrof, vi säljer mindre än hälften jämfört med tidigare år, säger damen rört.

Allt man ser på ön Kos bekräftar det försäljaren säger. På beachen står 70 procent av solstolarna oanvända, tavernorna är halvfulla, om ens det. Utflyktsbussar och -båtar har gott om lediga platser, trots att det borde vara bästa högsäsong.

Försäljaren i guldaffären kan inte dölja sin besvikelse.

– Varför sviker Europa oss? Ni säger att vi är lata, men jag och alla jag känner gör långa arbetsdagar sju dar i veckan. Vi arbetar så mycket vi kan och ger kvitto på allt vi säljer.

Så är det, minsta lilla inköp bekräftas av ett kvitto som turisten inte vill ha, men försäljarna insisterar på att ge. För nu ska det vara ordning och reda.

Samtidigt som Grekland upplever sin sämsta turistsäsong i mannaminne har man fått hela den syriska flyktingvågen på halsen.

Vanliga greker som sett sina inkomster sjunka drastiskt är nu de som med sitt dagliga lilla bistånd ser till att flyktingkatastrofen inte blir värre än den är.

Med nuvarande fart kollapsar Grekland. Vill Europa någonsin få tillbaka ens en liten del av sina lån måste turisterna återvända till Grekland och se till att landet får inkomster.

Res till Grekland.

Vill vi att grekerna ska fortsätta undsätta de flyktingar vi själva inte vill veta av måste vi hjälpa grekerna att hjälpa.

Res till Grekland.

Landet är lika soligt och lika billigt som förr om åren. Om inte billigare.

Och turisten på besök i den grekiska övärlden ska inte titta bort när världens ondska gör sig påmind, de syriska flyktingarna finns överallt.

När man ser en bebis i plaskvåt blöja går man till snabbköpet och handlar ett paket. Den lilla parveln som springer barfota längs de stekheta gatorna behöver ett par skor. Och det lilla barnet som sitter apatiskt framför tältöppningen kanske bör uppmuntras med ett mjukisdjur eller en leksaksbil.

För tio miljoner syrier står valet mellan att dödas av Assads militär eller halshuggas av fundamentalister.

Enda utvägen är att fly och ta sig till Europa i den största folkvandringen sedan andra världskriget.

En vanlig människa kan inte göra mycket för att hjälpa.

Men ska man ändå söderut kan man välja att resa till Grekland.