Tonårsfenomen. Katie Ledecky ledde rekordslakten i sim-VM i Kazan.

Det går allt fortare i bassängen

Tolv världsrekord. Flera europeiska och afrikanska och oräkneliga nationella rekord – inklusive sex finska rekord. Saldot i sim-VM i Kazan vittnar om simsportens förbluffande snabba utveckling.

Nu går det inte ens att förklara framgångarna med snabba hajdräkter – de har varit förbjudna i flera år.

Hur är det som tennis- och golffolket brukar säga när de upplever att Jarkko Nieminen eller Mikko Ilonen inte åtnjuter tillräcklig respekt i Finland? Finländarna fattar inte hur stora och hårt konkurrerade idrottsgrenar tennis och golf är.

Jag lånar och tillämpar den slitna frasen. Många fattar inte hur stor och hårt konkurrerad simsporten är.

Nästan 200 länder

– Tekniken har gått framåt. Man har funnit flera nya grejer, främst i bröstsim som ger snabbare tider. Inom styrketräningen har man kommit på nya idéer, säger Finlands lagledare i Kazan Jari Varjonen.

– Men framför allt har det blivit betydligt mer konkurrens och simsporten växer hela tiden.

Finland har ändå närmat sig världseliten. För fyra år sedan var Matias Koski den enda finländska simmaren som hade klarat A-gränsen till OS i London. Nu har fyra finländare – Matias Koski, Jenni Laukkanen, Matti Mattson och Ari-Pekka Liukkonen – klarat A-gränsen till OS i Rio de Janeiro. Åtminstone Mimosa Jallow ligger nära till

Matti Mattsson som vann brons i VM 2013 tog sig till semifinal och kommer att vara en av många medaljkandidater i OS. Ari-Pekka Liukkonen var sjuk och lyckades inte ta sig vidare från försöksheaten på 50 meter fritt, men är fortfarande en potentiell medaljör i Rio. Jenna Laukkanen har förbättrat det finska rekordet på 200 meter bröstsim fyra gånger i år och var nära en final i Kazan.

– Det hänger på så otroligt lite. Det är oerhört hård konkurrens i ett långbane-VM. Du måste sätta allt på spel för att ens ta dig vidare från försöken, säger Varjonen.

– Du får inget gratis, eller ens till nedsatt pris.

Sim-VM blev en succé för Sverige, främst tack vare Sarah Sjöström som tog fem medaljer och satte två världsrekord. Men det stora namnet i Kazan var USA:s Katie Ledecky, som skrev ett stycke historia genom att bli först att vinna 200 meter, 400 meter, 800 meter och 1 500 meter fritt samt 4X200 meter fritt i ett VM. Artonåringen kan bli hur bra som helst, men hon kan aldrig överträffa landsmannen Michael Phelps guldslakt i OS 2008: damernas 1 500 meter fritt ingår inte i OS-programmet.

På tal om Phelps. Den 18-faldiga OS-guldmedaljören blev avstängd från VM efter att ha åkt dit för rattfylleri, men visade i USA:s nationella mästerskap att han ämnar ta sig tillbaka till världstoppen: han simmade världsårsbästa på 200 meter fjäril, 100 meter fjäril och 200 meter medley. Rekordnoteringen på paradsträckan 200 meter medley var 1.55,81 – över två sekunder snabbare än Jani Sievinens "oslagbara" världsrekord som han satte i VM 1994. Simsporten utvecklas ruskigt fort.