
Boström tror på den skotska terrängen
2013 tog han guld på sprinten i hemma-VM, men i fjol missade han finalen på grund av ett fel i tävlingskartan. Nu har Mårten Boström lämnat fjolåret bakom sig och åker till Skottland för att tävla på fyra sträckor.
– Jag har nog kommit över det. Det är bara sådant som händer i en sprinttävling. Det är väldigt intensivt då man står vid startstrecket och allt borde vara perfekt. Om det är något som inte riktigt stämmer så är det lätt bara några sekunder som avgör om man har ett lyckat eller misslyckat lopp, säger Mårten Boström om fjolårets sprintkval i Venedig, där han sprang in i en återvändsgränd på grund av en miss från arrangörernas sida och som regerande världsmästare blev utan en finalplats.
Inför dagens sprintkval, som inleder årets VM, verkar han ändå lugn.
– Städerna där sprinten kommer att avgöras ser ju inte precis ut som en finsk stad, men det finns vissa likheter med en liten finsk stad. Det finns en huvudgata och små sidogator och bakom dem finns sedan gränder och gräsområden. Så det är ganska hemtrevligt där, säger Boström.
I VM i Inverness ska den 33-åriga Kyrkslättsbon förutom sprintsträckan tävla också på medel- och långdistansen samt i sprintstafetten.
– Det känns inte som något hinder, det kan vara bara bra att man hinner skaka av sig lite av bennervositeten på kvalet och stafetten innan sprintfinalen, säger Boström.
Överlag är han positivt inställd inför tävlingarna och tror att han ska kunna löpa på bra i de tunglöpta skogarna i Skottland. Där finns mycket ris och högvuxen ljung, vilket gör det tungt att ta sig fram. För att vara förberedd på tunga lopp har han övat under våren genom att springa i kärr.
– Jag känner mig ganska bekväm i de skotska terrängerna. Det känns som ganska finländsk terräng. I södra Finland hittar man kanske inte sådana fina skogar där det inte finns en endaste stig på fem kilometer, men i norra Finland finns det sådana moar, säger Boström.
Han tror också att terrängen kan innebära en fördel för honom och de andra finländarna.
– Det är långa sluttningar och bra sikt så att jag kan ha framförhållning i orienteringen. Någon som jag som har bra fysik kan ha nytta av att man kan se en kulle redan 300 meter innan man är där, så att man aldrig hamnar i ett skede där man måste stanna upp för att se på kartan. Jag tror också att jag klarat av att få fram de relevanta grejerna som man ska ha som prioritet när man gör ett vägval.
Några höga målsättningar på placeringar har han ändå inte satt sig själv i år.
– Jag har helt glömt bort att tänka placeringsmässiga mål. Jag tänker bara på att få till lika bra lopp som jag löpt under det sista träningslägret i Skottland.
Sprintkvalet löps på fredag med start kl. 20.