Bara björnskinnen kvar i Boston

Stanley Cup för fyra år sedan. I final för två år sedan. Grundseriens etta förra året.

Nu återstår bara ruiner av det som förut var östra konferensens starkaste fäste. Lönetaket splittrade Boston Bruins, ett av NHL:s starkaste lag under 2010-talet.

Efter en närmast oförklarlig hjärnsläpp sålde klubbledningen lagets unge backstjärna Dougie Hamilton till Calgary i utbyte mot – vaddå? Några draftval? Med det femtonde draftvalet nappade Boston forwarden Zachary Senyshyn – som var rankad 38:a inför NHL-draften.

Fansen visste fortfarande inte om Hamiltonaffären var ett aprilskämt förrän GM Don Sweeney levererade följande kalldusch: klubbikonen Milan Lucic till LA i utbyte mot andremålvakten Martin Jones, backlöftet Colin Miller och det 13:e valet i NHL-draften. Boston valde Jakub Zboril, en storväxt back som säkert kan bli en hyfsad NHL-spelare – men knappast någon Ray Bourque precis.

Vänta, det var inte allt. Ett villkor för affären var att Boston förbinder sig vid att betala 2,75 miljoner av Lucics 6 miljoner dollars lön.

Varför, frågar sig supportrarna om och om igen när de söker tröst i sina stop med Samuel Adams. Svaret: lönetaket. Hamiltons kontrakt löper ut i slutet av juni och Sweeney trodde inte han har råd att betala honom de sex-sju miljoner dollar per år som han kräver. Lucic skulle ha varit fri att välja klubb nästa säsong.

Klubbledningen har bit för bit tvingats plocka isär Boston. Peter Chiarelli misslyckades kapitalt med att hantera spelarbudgeten och fick ge rum för Sweeney i våras, men med miljonkontrakt som löper i fyra fem år framöver finns det små möjligheter att ändra kurs. Laget har några bra spelare kvar, typ NHL:s bästa tvåvägscenter Patrice Bergeron och en av NHL:s bästa målvakter Tuukka Rask. Zdeno Chara är som Arnold Schwarzeneggers Terminator: sett sina bästa dagar.

Det 2005 införda lönetaket har förvandlat NHL till ett managerspel där det krävs bra talangscouting och ytterst bra kontroll över lönekostnaderna för att nå framgång. Åtminstone bestående framgång.

Lönetaket leder också till en del märkliga bytesaffärer. Ottawa sålde den lovande målvakten Robin Lehner och David Legwand till Buffalo bara för att bli av med Legwands kontrakt.

Det kommer också att leda till fler konstiga och ensidiga transaktioner innan sommaren är över. Toronto vill bli av med målkanonen Phil Kessel och Pittsburgh lär vara intresserat. Chicago måste offra flera bra spelare och asgamarna kretsar redan kring staden där det alltid blåser.

Följande intressanta datum blir den 1 juli. Det är då klubbarna får skriva kontrakt med free agents. Mike Green, Martin St. Louis, Brad Richards och Matt Beleskey hör till de mest eftertraktade.