Tidskrifternas evolution

Svårigheterna med att finansiera den journalistik man vill göra är ett vanligt bekymmer bland dagens massmedier, men utanför dagstidningsvärlden är konsekvenserna av den digitala ekonomin ofta rätt annorlunda.

Det märks i synnerhet om man vänder blicken mot (kultur)tidskrifterna och deras evolution.

Svenskfinlands tidskriftsfauna är som bekant stor, och olika tidskrifter har valt att gå framtiden till mötes på olika sätt. Den största trenden (eller egentligen icke-trenden) är att anmärkningsvärt få har valt den till synes enkla vägen att flytta utgivningen online.

Det är förmodligen helt rätt. För även om enskilda artiklar kan få stor spridning på internet är det lätt hänt att den digitala tidskriften bara blir ytterligare en blogg. Det går liksom inte att ändra på det faktum att tidskriftens kännetecken, styrka och mening har varit sammanhanget, urvalet, fokuseringen. Därför är pappret med alla sina begränsningar fortfarande en sorts ankare för de flesta tidskrifter, en påtaglig och nödvändig manifestation av existensen.

Som papperspublikationer uppvisar de sen minst sagt stor variation.

Då vissa tidskrifter verkar trivas med att vara konservativa som trycksaker betraktade, är andra väldigt avantgardistiska – vad som är mer subversivt kan diskuteras. Till den förra gruppen hör i alla fall anrika, textbaserade publikationer som Finsk tidskift (grundad 1876) och Nya Argus (grundad 1907). I en jubileumstext för något år sedan konstaterade huvudredaktör Trygge Söderlingstolt att Nya Argus bara genomgått en enda layoutreform, 1948: "Det tycker vi är en lämplig takt."

För Argus del är självförtroendet inte omotiverat. Men för andra tidskrifter har ett uppdaterat utseende eller koncept också kunnat innebära förnyelse i de mest positiva termer man kan tänka sig. Ett bra exempel är tidskriften med det föga sprittande namnet Vetenskapsmagasinet Meddelanden från Åbo Akademi, som ännu 2013 såg ut som en korsning mellan en instruktionsbok och en FPA-broschyr.

I dag finns en liten air av informationsbroschyr kvar – i viss mån är det ju det som är uppdraget – men numera kommunicerar MfÅA både till innehåll och utseende vetenskapsjournalistikens nyfikenhet. Populariseringen av vad företrädelsevis ÅA-forskare sysslar med är ofta mycket lyckad. Jag kunde nämna flera mycket läsvärda helheter, men om jag bara får välja ett exempel vore det temanumret om pedofili från februari 2014: en briljant presentation av pågående forskning om ett känsligt, komplicerat och mytologiserat tema. (Artiklarna går lätt att hitta på nätet).

En annan tidskrift i medvind är feministiska Astra, som härom året också fick nytt utseende och bytte namn från Astra Nova. En snygg layout och ett intelligent innehåll i spektret forskning-aktivism-politik-konst gjorde att Astra utsågs till årets kvalitetstidskrift 2015 av paraplyorganisation Kultti så sent som i maj i år.

Men Astra är också en publikation som varit väldigt skicklig på att kompensera små ekonomiska muskler med ett intensivt engagemang runt tidskriften. Bättre än de flesta andra har Astra grävt efter och hittat guld av det sociala slag som torde göra andra publicister gröna av avund.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.