Nya tuppar på Kaksi kanaa bjuder på Mark Levengood
Showrestaurangen Kaksi kanaa har nya herrar på täppan. Sten Selin och Martin Granberg har gjort om hela menyn men behåller konceptet "show and dinner". I vår kombineras maten med både kabaré och Mark Levengood.
När Sten Selin och Martin Granberg tog över den 30-åriga restaurangen Kaksi kanaa på Skatudden i höstas ställde de sig genast vid spisen. Under många långa kvällar förnyades precis hela menyn, för både Selin och Granberg är kockar till yrket och förlåter inte en halvbra portion.
– Vi satsar på en genomtänkt och tydlig meny med mat som är gjord från grunden. Vi serverar inga halvfabrikat, och så ofta som möjligt närodlat. En stor del av köttet är ekologiskt och kommer från mina släktingars gård Highland Esse i Österbotten, säger Martin Granberg.
Under showkvällarna står de två kockarna allra helst själva i köket, men förutom att de lagar mat och basar över menyn sköter de även det administrativa, bokar artister för showerna och erbjuder catering. Kaksi kanaa används ofta för olika tillställningar. När HBL kommer på besök har man nyligen städat undan höbalarna efter en fest med vilda västern-tema, men restaurangen har också använts för både valvaka och bröllop.
Blir det inte ganska mycket för två personer?
– Galet mycket, ibland närmare tjugo timmars dagar. Men i början vill vi se till att ha koll på hela helheten. En bra kock känner till vad som pågår i salen, och tvärtom, säger Granberg.
I sommarplanerna hägrar också redan ett matigt nedslag i Hangö, men det vill krögarna än så länge bara viska om.
Fyrtio gafflar
Både Martin Granberg och Sten Selin har lång erfarenhet av restaurangbranschen. Granberg har jobbat på flera olika restauranger i mer än femton år och Selin kommer från en krögarfamilj där hans pappa, som länge drev NJK:s restaurang på Blekholmen, lärde honom det mesta om yrket redan som barn. Sin formella utbildning har han fått vid Le Cordon Bleu i London.
De två kockarna drömde länge om att starta eget, men att det blev just Kaksi kanaa kom sig av en slump. Granberg har tidigare jobbat som kock på showrestaurangen och när han i fjol stod inför ett cateringevenemang och insåg att det saknades fyrtio gafflar, kontaktade han sin tidigare arbetsgivare.
– På samma gång fick jag också veta att han funderade på att sluta, och då började våra planer ta form, säger han.
Den första oktober fick duon nycklarna i handen, och efter några månader av renovering och planering står restaurangen nu klar för vårens gäster. Bland artisterna finns bland annat Mark Levengood som underhåller gästerna i slutet av denna månad. Framför restaurangens karakteristiska röda sammetsdraperier kommer man också att se ståuppkomik, musikshower och en burleskinspirerad kabaréföreställning.