Böle. Välkomponerad och humoristisk bild, där fotografen har använt ljuset skickligt. Så lyder motiveringen till varför "Sulon Pasila" utsågs till vinnare i fototävlingen. Foto: Laura Rautoki - Pusukuva

Växelverkan via ungas kanal

Över 600 bilder från livet i förorten är saldot i den fototävling som Helsingfors stad ordnade för unga i vinter.

Ungdomarna tog stämningsfulla och positiva bilder från olika delar av Helsingfors förorter, där naturen är starkt närvarande.

Hela 625 foton publicerades i vinter på Instagram med hashtaggen #liketälähiötä, som ett resultat av den tävling som ungdomscentralen och förortsprojektet i Helsingfors ordnade.

Med hjälp av tävlingen ville staden skapa växelverkan med de unga på deras egen kanal, Instagram. Uppgiften gick ut på att fotografera viktiga och trivsamma platser i stadens förorter. Man ville uppmuntra stadsborna att se på sin omgivning ur nya synvinklar.

Hundbild vinnare

Tävlingsjuryn utsåg Laura Rautjokis bild Sulon Pasila (ung. Sulos Böle) till vinnare i tävlingen, med motiveringen att hon lyckats kombinera en karg och statisk miljö med en söt och fri hund.

– Som fotograf är jag intresserad av olika nyanser av vackert grått och dystert. I Helsingfors förorter fascineras jag speciellt av att fotografera linjer som upprepar sig, säger Rautjoki.

Eftersom tävlingen lockade så många deltagare och bidragen var av så hög kvalitet beslöt man att dela ut tio hedersomnämnanden. Det som juryn har fäst uppmärksamhet vid i fotografierna är igenkänningsfaktorn, människonärhet och fångade ögonblick.