Uppåt. Med en seger i dag går Brendan Rogers Liverpool förbi Man United i serietabellen. LEHTIKUVA/Oli Scarff

Derbydag med stort D

Många vänner av Liverpool ville kicka Brendan Rodgers i november. I början av januari var Barcasupportrarnas tålamod med Luis Enrique slut. I dag är de flesta inblandade lyckliga över att diverse styrelsepampar inte tryckte på den ökända panikknappen, knappen som sänder tränarna på en oerhört välbetald, ofta kortvarig, arbetslöshetssemester.

Då Luis Enrique hade mage att peta självaste Lionel Messi och laget förlorade med 0-1 mot Real Sociedad på Anoeta körde de lokala sportbiblarna med EL Mundo Deportivo i spetsen med krigsrubriker om att spelarna vänt sig mot Enrique, om att Messi och tränaren inte talade med varandra och om att styrelsen tröttnat på den forne storspelaren. Real Madrid-trogna Marca gottade sig och var inte sena att späda på ytterligare.

Då hade Real precis vunnit VM för klubblag och gått stentufft också i La Liga. Carlo Ancelotti var mer populär än någonsin tidigare, Carlettos midasaktiga touch hade ett drygt halvår tidigare gett de kungliga från huvudstaden en efterlängtad tionde titel i Champions League. La decima var uppnådd, framtiden skulle bära ännu mera guld med sig.

Drygt två månader senare är det ombytta roller. Barcelona har vunnit 17 av sina senaste 18 matcher, öst in mål, fått trion Messi-Suarez-Neymar att fungera mera väloljat än de suveräna servitörerna på Cerveceria Catalana och stundtals spelat fotboll på en nivå man inte gjort sedan Pep Guardiolas glans dagar vid rodret. Barcelona leder La Liga och har seglat upp som andrahandsfavorit i Champions League strax bakom Bayern München.

Real Madrid har tappat spelet, humöret, ligaledningen och var på vippen att åka ur Champions League mot Schalke. Lägg till att skador stör, att Cristiano Ronaldo tappat en del av sin målform, att till och med Ancelotti verkar handfallen och irriterad och att Reals magi verkar som bortblåst och man förstår att spekulationerna kring vem som tar över los merengues i sommar är i gång.

Bakgrund
Tio glödheta klassiker
  • 1. Boca Juniors–River Plate. Väldigt karikerat arbetarklassen mot överklassen. Ska du se denna klassiker ska du göra det på La Bombonera.
  • 2. Barcelona–Real Madrid. Ett historiskt, politiskt och kulturellt oerhört laddad match som delar en hel nation.
  • 3. Flamengo–Fluminense. Stormatcherna i Brasilien är många men ingen match är större än Rioderbyt nummer ett.
  • 4. Celtic–Rangers. Olf Firm är den klassiska kampen mellan det katolska och det protestantiska lägret.
  • 5. Liverpool–Manchester United. De två mest framgångsrika engelska klubbarna genom tiderna har gått många holmgångar under årens lopp.
  • 6. Galatasaray–Fenerbahce. ­Aristokraterna mot pöbeln. Europa mot Asien. Hett så det förslår.
  • 7. Partizan Belgrad–Röda Stjärnan Belgrad. De två största klubbarna kommer från samma fotbollstokiga stad.
  • 8. Olympiakos–Panathinaikos. Kaos är ­förknippat med Atenderbyt.
  • 9. Milan–Inter. Derby della Madonnina har fått lite slagsida då de två klassiska klubbarna tappat terräng. Men historien är mäktig.
  • 10. Ajax–Feyenoord. Ett multikulturellt Ajax från chicka Amsterdam som vördar den vackra fotbollen mot den nergångna industristaden Rotterdams stolthet, Feyenoord.

Inför kvällens spektakel på Camp Nou är pressen oerhörd på Real Madrid som helt enkelt inte får förlora.

Liverpool gick tungt hela hösten, gjorde fiasko i Champions League, tappade i ett tidigt skede kontakten med täten i Premier League och luckan efter Luis Suarez blev ännu omöjligare att fylla då den andra stora kanonen, Daniel Sturridge gick skadad mest hela tiden. Hade det funnits något riktigt tungt namn på marknaden ledigt vete tusan om inte Rodgers fått gå.

Rodgers fick fortsatt förtroende, än en gång visade sig tålamod och tillit vara rätt väg att gå. En ynka förlust på de tolv senaste ger mäktigt med råg i ryggen inför klassikern på Anfield i eftermiddag.
Enrique har varit ifrågasatt, Rodgers likaså och Ancelotti är det i allra högsta grad just nu.
Louis van Gaal behöver inte vara orolig för sitt jobb, åtminstone inte på en stund. Den här säsongen räcker det om United kvalificerar sig för Champions League. Problemet är bara att United stundtals sett så vilset ut att man undrar om holländaren faktiskt är rätt man för jobbet?

Missar United Champions League är det frågan om inte van Gaal får gå. Lita på att telefonen till Madrid och Ancelotti går het i så fall. Att få foten från Real Madrid är nämligen något som så gott som alla stortränare tvingas uppleva någon gång under karriären. Tålamod finns inte på Santiago Bernabeu, har aldrig funnits och kommer knappast att finnas.

Fast en seger i kväll mot ärkefienden kan förlänga Ancelottis tidsfrist.

 

 

FOTBOLL Liverpool-Manchester United MTV Sport 1 15.30

Tips: 2-1

Barcelona-Real Madrid Viasat Sport Xtra 22.00

Tips: 4-1