LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / JANERIK HENRIKSSON / JANERIK HENRIKSSON / TT

Löfvens öde i "fel" händer

Det var idel leenden när nye statsministern Stefan Löfven presenterade sin regering i går. Olyckskorparna hade kraxat om att det blir kaos i den svenska politiken efter riksdagsvalet eftersom det parlamentariska läget är så osäkert. Men Löfven och Miljöpartiet har lyckats enas i en rad frågor och regeringen kunde bildas i snabb takt, utan kaos.

Så mot den bakgrunden var gårdagens leenden på sin plats.

Men det här var bara förrätten.

Löfven sitter nu med en historiskt svag minoritetsregering. Och senast om tre veckor ska Löfven och finansministern Magdalena Andersson ha tagit fram en statsbudget.

Tills dess måste de komma överens med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i hans hjärtefråga, vinster i välfärden. Sjöstedt kräver totalstopp på vinster, något som Löfven inte kan gå med på.

Men Löfven måste ha Vänsterpartiets stöd för sin budget. Annars är den dömd att falla i riksdagen. Då blir det regeringskris och troligen nyval.

Men även om han får stödet är budgeten inte räddad. Då kan Sverigedemokraterna, politikens paria, ändå fälla Löfvens budget. Röstar SD på de borgerliga allianspartiernas gemensamma budget får den fler röster än Löfvens, som då faller.

Löfvens öde ligger i händerna på Sverigedemokraterna. Det är en besk efterrätt som Löfven helst skulle slippa.