Undvik migrän – nosa noga på rödvinet
Många med migrän undviker rödvin i onödan. Är man uppmärksam och håller koll på sockerhalt, produktionsmetod och region kan man klara sig undan värken.
Redan en klunk rödvin kan för en del personer med migrän utlösa ett smärtsamt migränanfall. Alla viner är olika och vi reagerar individuellt på dem, därför kanske vi aldrig får veta exakt vad som orsakar migränanfallet och varför det drabbar vissa, men inte andra.
– Men det vi vet säkert är att det finns ett samband. Vissa rödviner utlöser migränanfall hos vissa migräniker, säger neurolog Markku Partinen.
Partinen sköter många migränpatienter och som vinvän intresserar han sig för sambandet mellan vin och värk. Även om många forskningsförsök gjorts under årens lopp finns inget entydigt svar. Men en antydan har man fått om vad som kan ha ett finger med i spelet.
– Sulfiter verkar kunna sätta i gång migränen hos vissa.
Sulfit bildas om svaveldioxid används i tillverkningsprocessen. Personer som påstår att det är de billigaste vinerna som ger dem huvudvärk kan i viss mån ha rätt.
– Ju mer svaveldioxid som används desto säkrare blir vinsten för producenten, eftersom svavel är det som i produktionen håller borta svamp och bakterier. Man säkrar en större del av produkten på det sättet.
Små doser kan avgöra
I dag är vinproduktionen ändå rätt standardiserad så skillnaderna i mängden sulfiter är små. Många får huvudvärk specifikt av röda viner och inte vita. Vita viner innehåller i regel mer sulfiter än röda, så hela förklaringen till värken kan de alltså inte vara.
Det verkar som om det finns en handfull olika ämnen i vin som triggar migrän. För en kan det vara sulfiter, för en annan histamin och för en tredje tanniner. Ironiskt nog kan det också vara det som i rödvin är bra för hälsan som ligger bakom huvudvärken.
– Den allmänna rekommendationen om man dricker vin är att välja rött då det innehåller fler hälsofrämjande egenskaper än vitt. Men för migränpatienter är det just det som kan vara problemet.
Rödvin innehåller överlag fler olika ämnen, som tyramin, fenoler och aminosyror, och större rester av skal och kärnor.
– Doft- och smaksinnet är väldigt känsligt och påverkar oss mer än vi anar. De kan påverka signalsubstanserna i hjärnan och sätta i gång en inflammationsreaktion, som sedan leder till migränanfall.
Socker kan också vara en skurk att vara på sin vakt mot. Bakgrund
- Med enkla knep minskar du risken för huvudvärk
- Välj om möjligt ett vin med så lite socker, sulfiter och tanniner som möjligt.
- Håll dig till lättare rödviner, gärna vin från nya världen eller Spanien.
- Dofta noga på vinet. Känner du ett tryck mellan ögonen? Drick inte.
- Känns inget tryck och doften känns behaglig, ta en klunk. Känns det ännu okej?
- Drick med måtta.
- Om du klarade dig undan ett migränanfall kom ihåg att skriva upp vilket vin du drack, varifrån det kom och vilken druva. Eller knäpp en bild.
- Nästa gång du väljer rödvin kan du försöka hålla dig till ett rödvin från samma region eller av samma druva.
- Fråga personalen på Alko. Ju mer du kan beskriva de viner som ger dig värk och de som inte gör det, desto bättre kan de vägleda dig vidare till goda vinval.
– Ju högre sockerhalt desto större är risken att man får migrän. Ofta finns det mycket socker i billigare eller sämre viner, eftersom sockret används för att täcka över små fel i smaken.
Men någon särskild druva eller region finns inte som orsakar migrän?
– Det behövs mer forskning för att kunna säga något mer säkert. Någon inverkan verkar jordmån och druva ha. I Frankrike gjordes en studie där man kom fram till att rödvin från Bordeaux var ett säkrare val för personer med migrän än rödvin från Bourgogne.
Enligt Partinen brukar även spanska viner och viner från nya världen klara sig rätt bra.
På HBL:s vinblogg frågade jag läsare med migrän om erfarenheter av lämpliga rödviner. Många hade märkt att ekologiska viner är säkrare. Ligger det något i det, tror du?
– Hur de skördas och hur svaveldioxid används är striktare kontrollerat och vinet renare, så någonting kan det ligga i det.
Fotografera bra viner
Migränpatienter frågar ofta försäljarna på Alko vilket vin de kan välja. Det är bra att de frågar, men tyvärr finns inga säkra svar.
– Jag brukar föreslå ett vin med så lite tanniner som möjligt, eftersom tanniner i vissa undersökningar verkar utlösa migränanfall hos vissa migränpatienter, säger försäljaren Ville Hirvonen.
Försäljaren Marja Juusti är väl insatt eftersom hon själv har migrän. Precis som Partinen har hon konstaterat att rödvin från Spanien brukar vara okej. Man kan fortsätta spekulera om vilka viner som är bra migränviner, men i ljuset av det vi vet i dag ser det ut som om det gäller att idka självstudier för att veta vad som triggar migrän hos en själv. Juustis tips är därför att alltid med sin mobil fotografera ett vin som inte gett migrän.
– Då kan man visa upp det för försäljaren och be om ett liknande.
Också Partinen uppmuntrar vinvänner att testa sig fram.
– Om man gillar rödvin är det synd att bara anta att man inte kan dricka rödvin alls för att man har migrän. Man går miste om många fina mat- och vinupplevelser i onödan.