Intriger från Hollywood

Det stormar kring dokumentären om Sauli Niinistös valkampanj. Med endast veckor kvar till premiären av filmen Presidentintekijät kräver Samlingspartiets partisekreterare Taru Tujunen, som var Niinistös kampanjchef i presidentvalet, rättigheterna till filmen.

Tujunen hänvisar till ett muntligt avtal som ger henne och Niinistö rätten att bestämma hur det inspelade materialet används. Regissören Tuukka Temonen, som själv är medlem i Samlingspartiet, tolkar avtalet annorlunda och är bestört över påtryckningarna.

Dokumentären utspelar sig bakom kulisserna månaderna inför presidentvalet 2011-2012. I huvudrollen ses inte Niinistö utan hans stab som planerar kampanjen. Tujunen är enligt uppgifter till Helsingin Sanomat inte missnöjd med enskilda scener i filmen. Hon hänvisar till ett avtalsbrott och kräver rättigheterna till hela materialet.

Det finns många märkliga ingredienser i den här soppan. Hur är det möjligt att parterna inte har ett skriftligt avtal? Är det möjligt att den erfarne filmmakaren Temonen skulle ha gett ifrån sig regissörens rättigheter till Tujunen och Niinistö? Hur är det möjligt att Tujunen drar i nödbromsen endast en dryg vecka innan dokumentären ska visas på Tammerfors filmfestival?

Det hela luktar amatörernas afton. Om det handlar om en kampanjmänniskas taktik att öka förhandsintresset inför premiären är det ett spel med trovärdigheten som insats.