Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Bild
    /

    Från lackskor till gummistövlar

    Tua Ranninen
    Publicerad: 24.02.2014 12.29 • Uppdaterad: 24.02.2014 13.24

    Ämnesord

    • Reportage

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Förut blev de på gott humör av en bra affär. Nu kan glädjen bestå av att ha hjälpt en välskapt kalv till världen. Peter och Ann Storsjö har bytt ut storstadens svala affärslokaler mot ett liv bland biffkor och en mångårig restaurering av den gamla länsmans­gården i Nyby.

    Peter Storsjö har tillbringat så gott som hela sitt vuxna liv i finansvärlden, medan hans hustru Ann efter Hanken i Åbo, där de träffades, senast jobbade som ekonomidirektör och satt i finska dotterbolagens styrelse inom koncernen Thomas Cook. Innan det fungerade hon som revisor och Account Manager inom finansiell kommunikation.

    Peter trivdes bra med sitt jobb.

    – Först jobbade jag främst på Helsingfors Sparbank och Aktia. Mellan varven bodde vi ett par år utomlands. Men i slutet av 1996 grundade jag ett eget fondbolag Fondita och byggde upp det med två andra del­ägare, säger Peter Storsjö.

    Efter elva år tyckte han ändå att livet började gå i cirklar och ingenting nytt hände. En ny dröm tog form.

    Han ville flytta till landet.

    Det tog sin tid innan herrgården Nyby utanför Karis centrum och han fann varandra, 2007.

    – Vi har inga rötter här på Nyby, även om jag som barn bodde i Fiskars och gick i skola i Karis. Jag kunde tänka mig att köpa en gård inom en radie på 150 kilometer från Helsingfors. Att det blev Nyby var en slump.

    Då en livränteanstalt ville köpa upp Peter Storsjös andel i fondbolaget kunde han slå till.

    – Jag ville ha en gård som kunde bli ett riktigt lantbruk. Till min romantiska bild av landsbygden hör att det skall finnas djur på en gård. Men jag hade ingen erfarenhet av vare sig kor eller hur man sköter en gård så det var ett häftigt steg. Att vi skulle satsa ekologiskt var självklart både för miljöns skull och för att djuren mår bättre.

    Han fick hjälp av vänner som hade motsvarande gårdar.

    – Som i businessvärlden är det nätverk som gäller. Man måste ha de rätta rådgivarna. Det krävs att man kan anpassa sig. Det var helt annorlunda att gå i lackskor på Alexandersgatan än att dra på sig gummistövlarna och putsa boxar i ladugården. Nog för att jag trivdes bra i finansvärlden.

    Med tanke på långsiktig verksamhet är det en självklarhet för Peter Storsjö att gårdsbruket skall bära sig.

    – Den måste vara vettigt uppbyggt och stordrift med kor passar bra för den här åkerarealen och den kuperade terrängen. Alla säger att det är svårt att få lönsamhet i ett jordbruk, men efter fem år hade jag ett positivt kassaflöde.

    Det finns omkring 200 hektar åkrar och betesmarker och naturbeten på Nyby, inklusive arrendeområden och nu håller Peter och Ann Storsjö på att gallra träd i gamla betesmarker så att korna kan beta i dem.

    – Då kommer också den gamla floran och faunan, som nästan är utrotad, tillbaka.

    Nybys byggnader hade inte underhållits på en längre tid och byggnaderna av vilka den äldsta, inspektorsbostaden, härstammar från 1700-talet, var i ett erbarmligt skick. Nu satte den då 52-årige Peter all sin energi på att börja rusta upp gården.

    Bonde på riktigt

    – Vid det här skedet var jag kvar i Helsingfors och kom ut till veckosluten. Jag tyckte att Peter naturligtvis skulle få förverkliga sin dröm men trivdes bra med mitt jobb och hade inga planer på att bosätta mig här, säger Ann Storsjö.

    Men med åren blev hon allt mer intresserad av både renoveringen av husen och djuren så 2011 beslöt hon att sadla om och flytta till landet på heltid. De två döttrarna är vuxna och utflugna.

    – Det konstiga var att jag som alltid tyckt att jobb och karriär är väldigt viktigt, efter bara några veckor nästan hade glömt att jag någonsin jobbat i stan!

    Men även om Ann Storsjös dagar nu går åt till att driva gården tillsammans med Peter och två anställda och se till att de 140 korna, kvigorna, tjurarna och kalvarna mår bra, använder hon en del av sin energi till andra uppdrag.

    År 2012 blev hon invald i Raseborgs stadsfullmäktige och sitter med i koncernsektionen, direktionen för intern service och inte minst i direktionen och styrelsen för Ekenäs Energi. Där har det stormat ordentligt under det senaste året.

    – Det har varit ett tungt år kantat av personalproblem, otrivsel och ledarskapsproblem. Det blev turbulens i lokalpressen, vilket överraskade mig. Jag är van från företagslivet att man koncentrerar sig på underliggande fakta, men här uppehåller man sig vid personfrågor. Jag hoppas kunna koordinera det strategiska arbetet så att jag även kan utnyttja min erfarenhet från den privata sektorn. Då en strategi fungerar kan man göra upp konkreta mål som genomsyrar hela organisationen. Nu har Ekenäs Energi en fungerande ledning och en kunnig och motiverad personal.

    Ann Storsjö framhåller att hon värdesätter den demokratiska beslutsgången men hon plockar gärna in fördelar ur företagslivet, som effektivitet och affärsmässighet.

    – Man måste ge utrymme för allas medverkan och se till att hela personalen arbetar för samma mål.

    – De kommunala skattemedlen är inte egna pengar. Därför skall man vara extra noga med hur de hanteras. Man måste bygga upp långsiktiga strategier och se till att hela personalen arbetar för samma mål. Kommunen är tvungen att bli effektivare, säger hon och tar fram en bok ur hyllan med titeln From Good to Great av Jim Collins.

    SFP-gruppen i Raseborg vill att Ann Storsjö fortsätter som styrelseordförande nu när Ekenäs Energi ombildats till ett aktiebolag. Det gör hon gärna, trots att det finansiella upplägget efter bolagiseringen utgör en utmaning för verksamhetens utveckling.

    Peter Storsjö har inga politiska ambitioner längre. Han har suttit i Esbos fullmäktige en period och även agerat som rådgivare i SFP:s partistyrelse.

    Galet projekt

    Vi går en runda på gården. Den gamla ladugården från 1921 har rustats upp i toppskick.

    – Här skall vi eventuellt inrätta en gårdsbutik för köttet. Just nu säljs det så bra att när vi har det ekologiska köttet till salu i tio kilos förpackningar så säljs det slut på ett par dagar. Jag är också mycket hästintresserad och hoppas kunna hålla hästar här i framtiden.

    Peter Storsjö säger att det är ett "vansinnesprojekt" att med landskapsmuseets välsignelse restaurera alla hus enligt gamla metoder.

    – Det skulle bli mycket billigare att riva allt och bygga nytt, säger han när vi går upp för trappan till karaktärsbyggnaden från 1830-talet som för tillfället får ny brädfodring.

    – Om ett år torde allt vara klart och de olika rummen i nedre våningen har fått sin ursprungliga karaktär med gamla möbler som motsvarar stilen. Övre salen blir vardagsrum med angränsande sovrum och inreds mer praktiskt.

    Vill inte byta

    Peter Storsjö har gått med i styrelsen för Jordägarnas Förbund och är ordförande för den byggnadshistoriska sektionen.

    – Det är mycket intressant. Jag som är intresserad av kulturhistoria får mycket ut av det. Den europeiska takorganisationen, European Historic Houses, har givit ett värdefullt nätverk i Europa.

    Barnmorskor

    Under den kommande veckan sätter kalvningen i gång. Under de tre närmaste månaderna väntas omkring 80 nya kalvar komma till världen i Nyby.

    – Det blir bråda tider. Då får vi gå upp varje natt och se till att allt går som det skall.

    Både Peter och Ann Storsjö vet vid det här laget hur man hjälper till med kalvningen.

    – Hittills har vi klarat det bra, men om kalven är felvänd måste vi tillkalla veterinär. I maj brukar vi vara så trötta att vi knappt vet vad vi heter.

    – Det är också mera jobb med korna på sommaren än man skulle tro. Grupperna skall hållas skilt och man måste byta beten. Ibland måste korna kärras i bilar till andra ställen och så måste vi se till att stängslen håller så korna inte rymmer.

    Trots att livet som lantbrukare är tungt ibland skulle varken Ann eller Peter byta bort sitt nya liv.

    – Det ger så mycket och jag tycker så om att umgås med djuren, som alla har ett eget namn, säger Ann Storsjö.

    Tua Ranninen
    Ta kontakt Flera artiklar av Tua Ranninen

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet