Kändiskockens satsning väcker upprörda känslor
En katastrof i en historisk miljö eller en räddning för Åland och besöksnäringen? Åsikterna är delade om kändiskocken Michael Björklunds planerade storsatsning i skuggan av Ålands medeltida slott.
Michael Björklund, vinnare av Årets kock i både Finland och Sverige och känd från många teveprogram, valde Kastelholm för sin satsning på projektet Smakbyn av olika skäl.
– Ett vackert område som har en historia att berätta och en plats dit man av tradition kört busslaster av turister. Ett givet besöksmål på Åland, säger han.
- Krögarparet Michael och Jenny Björklund vill storsatsa i Kastelholm. Etapp ett av projektet Smakbyn, en restaurangbyggnad med spritbränneri, öppnades i november 2012.
- Härnäst vill man bygga ett hotell med 60 rum. På sikt ska ytterligare ett tiotal mindre hus byggas på området för tillverkning av livsmedel på genuint sätt. I visionen för Smakbyn ingår även en örtagård, en fruktträdgård och djur på bete.
- Smakbyn ligger cirka 300 meter från Kastelholms slott, ett medeltida slott som nämns i urkunderna första gången 1388. Området kring slottet är klassat som ett skyddsområde och är Ålands enda nationallandskap.
Hans ambition med Smakbyn är att satsa stort på lokala råvaror och mattraditioner. Han säger att anläggningen på sikt ska bli kommunens största arbetsgivare och han planerar även att starta en kortare kockutbildning.
– Vi måste kunna leva vidare på Åland, de unga behöver jobb och framtidstro. Jag vill det bästa för Åland men nu utpekas jag som ett hot. Det svider, säger han.
"Ett dråpslag"
I en insändare i tidningen Åland har arkitekten Eric Adlercreutz skrivit att planerna är "ett dråpslag mot slottets integritet". Ett problem enligt honom är att man tillät den första byggnaden utan att se till omfånget av den planerade helheten.
Liisa Eerikäinen vid Museiverket har också kritiserat planerna i en insändare i Hbl. Hon skriver bland annat att området redan tagit allvarlig skada av "en ny mäktig restaurangkoloss" som byggts i slottets innersta skyddszon och att Sunds kommun har ett stort ansvar för att skydda nationella eller lokala kulturvärden.
Området saknar en delgeneralplan. Områdesarkitekten Ursula Koponen arbetar som bäst med att ta fram en sådan. Hon säger att en del av området där Björklund inlett sin satsning reserverats för handel och service i förslaget. På vilket sätt man sedan utnyttjar området ska framgå av en detaljplan.
– Det finns utrymme för exploatering men det är ett väldigt känsligt område där slottet styr landskapsbilden. Nya byggnader i området ska underordna sig slottet, men det kan en skicklig arkitekt åstadkomma, säger hon.
Exempelvis hotellet och dess placering, som nu presenterats på en skiss, uppfyller inte de krav som man ställer på nybyggen i den värdefulla miljön.
– Men det är bara en skiss och det är ännu en lång väg att vandra med många möjligheter till besvär innan kommunen har en fastställd detaljplan, påpekar Koponen.
Bedömningsfråga
Krille Mattsson, kommunstyrelsens ordförande i Sund, säger som Koponen. Man är inne i en pågående process och det är ingenting som säger att de skisser, som nu lagts fram, blir de som förverkligas. Synpunkter, som kommit in, ska beaktas och nya förslag ska läggas fram.
Mattsson säger att det i mycket handlar om bedömningar och värderingar.
– Det är helt klart ett känsligt område men sist och slutligen, om lagens bokstav uppfylls, blir det en estetisk bedömning om vad som passar i området och alla blir säkert inte nöjda. En del kan tycka att nybyggena är perfekta medan andra påstår att de är helt fel. Personligen anser jag att satsningen är bra för turist-Åland och att platsen är välvald. Det gäller att hitta en balansgång där man värnar om kulturlandskapet men även tillåter utveckling, säger han.