Minst smakar bäst i test
Trots testpanelens goda intentioner kunde man faktiskt ifrågasätta somliga deltagares oberoende i detta test. Två deltagare erkänner nämligen genast att de har en förhandsfavorit: minirunebergarna från Stockmann. Dessa har rent av "provsmakats" inne på arbetsrummet redan tidigare i veckan.
Men det visar sig snart att de två jokrarna inte är ensamma om sitt omdöme. När minitårtorna dyker upp på bordet som nummer två i testet, möts de av idel nöjda "aaaah" och "mmmm" i testpanelen.
– Vilken lämplig liten munsbit. Utmärkt storlek! konstaterar Dan Kronqvist. Särskilt eftersom man kan ta fler!
Förutom att den pyttelilla bakelsen inte blir för mäktig har den en annan god egenskap: den får en jämn konsistens rakt igenom. Så undviks det typiska runebergsproblemet: en kaka som är torr i toppen och blöt i botten. Ja, det här borde bli den nya standardstorleken, tycker testarna.
Men vi ska ge också de gamla, lite större, godingarna en ärlig chans. På testpanelens bord finns inte mindre än elva olika Runebergstårtor från tre mataffärer i centrum: Stockmann, S-market i Sokos och K-market i Kampen. Dessutom har den klassiska Runebergstårtan Fredrika från Café Ekberg fått komma med i testet.
Prismässigt skiljer sig tårtorna en hel del, de kostar allt från 1,50 euro styck (Vaasan Isoäidin) till 3,80 euro styck (Haagan leipä). Även produktionssätten varierar: bland andra Kanniston leipomo och Café Ekberg levererar äkta färskvara medan till exempel Vaasans tårtor är frysvara. En del tårtor är gjorda på äkta smör medan andra innehåller margarin och många tillsatsämnen. Tårtan från Sinuhe innehåller hela åtta olika E-ämnen, vilket förfärar testpanelen en aning.
Men varken pris eller tillverkningssätt tycks inverka på smaken så mycket som man kanske kunde tro.
Till exempel Vaasans tårtor, som varit djupfrysta, står sig riktigt bra i testet och kammar hem hela 16,5 poäng. Men här blir det också lite sympatipoäng för att förpackningen är så söt.
– Den är gullig, som gjord för två, myser fotografen Karl Vilhjálmsson.
I samma andetag erkänner han ändå att smaken kunde vara kraftigare.
I ungefär samma poängkategori som Vaasan-tårtorna landar också bageriernas tårtor, de från Kanniston leipomo, Kakku & leipäkeisari och Café Ekberg. Ekbergstårtan Fredrika delar panelen kraftigt. En del gillar den starka smaken medan andra betecknar tårtan som alltför söt, alltför mäktig och alltför alkoholaktig.
Tårtan från Kotileipomo Tanniset överraskar också positivt med sin starka apelsin- och arraksmak. Det enda som gör denna kräsna panel lite misstänksam är att formen är "för perfekt". Men det stör inte Minna Kärki som tycker att tårtan är jämn, hög och kompakt, precis som en äkta Runebergare ska vara.
Annat är det med tårtorna från Primula som innehåller 9 E-ämnen och smakar därefter, enligt panelen.
– Se upp, det är inte värt att offra kalorierna på den här! varnar Tua Ranninen.
– Det smakar slibbig sockerkaka.
Testpanelen bestod av Tua Ranninen, journalist, Malin Wikström, producent för HBL+, Dan Kronqvist, journalist, Minna Kärki, layoutjournalist, Karl Vilhjálmsson, fotograf.