Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
     HEMMA BÄST. Linus Torvalds trivs bättre i Portlands lite mer finländska natur- och kulturklimat än i teknologins högborg Silicon Valley, där alla kaféer och restauranger befolkas av ingenjörer. Trots inbjudningar till alla världens hörn, eller kanske just därför, trivs han nu för tiden bäst hemma. Foto: Laura Mendelin/Lehtikuva.

    Linus Torvalds trivs bäst framför datorn

    Heidi Hakala–FNB–SPT
    Publicerad: 01.02.2014 09.55 • Uppdaterad: 01.02.2014 11.29

    Ämnesord

    • Teknologi
    • Personintervjuer
    • Linus Torvalds
    • Linux

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Linus Torvalds kan titulera sig en av historiens största eldsjälar bland tekniknördar. Han har visat pressfotografer långfingret och retat gallfeber på sina anställda, men efter att ha vigt programmering tre fjärdedelar av sitt liv kan han i dag lugnt luta sig tillbaka i stolen hemma i trevåningshuset i Portland i USA.

    Taxichauffören muttrar för sig själv och stirrar med misstro på sin gps. Vi har cirklat runt på de små sirliga vägarna ett bra tag och mötts av robusta portar som signalerar tillträde förbjudet varje gång vi närmat oss rätt adress. Till slut möts vi av ett välbekant namn på brevlådan och ett stort gult hus som skymtar bakom grinden. På uppfarten står en knallgul sportbil med en säregen registerplåt som signalerar att vi kommit rätt: "Mr Linux, Dad of 3, King of Geeks."

    Strax dyker också Linus Torvalds upp, ledigt iklädd en reklam-t-tröja, med de karakteristiska runda John Lennon-glasögonen på näsan och en kaffekopp i handen. Och det här är inte bara hans vardagsstil, i offentligheten uppträder han heller aldrig iklädd obekväma skjortor och slips.

    – Jag brukar klä mig i de gratisreklam t-tröjor som jag får på konferenserna. Jag räknar med att det blir två, tre per konferens så jag packar aldrig med mig några t-tröjor i resväskan, säger han.

    1997 packade han ner hela sitt liv i resväskan och flyttade till Silicon Valley i Kalifornien tillsammans med hustrun och döttrarna. För tio år sedan lämnade de teknologins högborg för Portland i Oregon i nordvästra USA, en miljö som tilltalar ett finländskt sinne. Utsikten från hängmattan på Torvalds terrass erbjuder skog och avskildhet så långt ögat når.

    – Västkusten och Portland påminner om Finland både till naturen och till kulturen.

    Profil: Linus Torvalds
    • Född: 28 december 1969. Amerikansk medborgare sedan 2010.
    • Familj: Hustrun Tove och de tre döttrarna Patricia, Miranda och Daniela. Familjen är bosatt i USA sedan 17 år tillbaka.
    • Utbildning: Magister i datavetenskap vid Helsingfors universitet 1988–96.
    • Karriär: Lanserade operativsystemet Linux 1991 enligt principen öppen källkod och arbetar i dag heltid med utvecklingen av Linux för Linux Foundation. Under de senaste 7–8 åren har mer än 8 000 företag, personer och organisationer jobbat med utvecklingen av Linux, som bygger på principen öppen källkod som ger vem som helst möjlighet att använda, modifiera och vidaredistribuera källkoden.
    • Tilldelades det internationella Millenniumpriset för teknologi tillsammans med japanska Shinya Yamanaka 2012, de fick dela på över en miljon euro.
    • Självbiografin "Just for fun" utkom 2001.
    • På fritiden: Dykning, läsning och Linux. Familjen semestrar på Hawaii varje år. Torvalds familj har också flera husdjur, bland dem en hund, en katt, en kanin och en orm.
    • Mentor: Morfar Leo Törnqvist, som var professor i statistik och väckte hans intresse för matematik. 

    Familjen har slagit rot i USA och har inga planer på att flytta tillbaka till Finland, som de besöker högst en gång om året.

    – Det här är hem för oss, det är nästan omöjligt för oss att flytta tillbaka när ungarna inte talar finska, säger Torvalds, vars två yngsta döttrar är födda i USA.

    Beslutsam tolvåring

    Torvalds morfar Leo Törnqvist gjorde kanske sitt livs bästa köp när han 1981 skaffade en dator av modellen Commodore Vic 20 till den då tolvårige Linus. Där tog intresset för programmering fart, och i frustration över de få program som fanns tillgängliga till datorn började han själv skapa nya. Tjugoett år gammal programmerade han operativsystemet Linux så kallade kärna och lanserade den första versionen av programmet.

    Tjugo år senare har hans hobby gjort honom till ett varumärke i rang med Steve Jobs och Bill Gates. Tidskriften Time har utsett honom till en av århundradets viktigaste personer och operativsystemet Linux anses i dag vara ett av de mest framstående exemplen på vad som går att åstadkomma genom fri programvara och öppen källkod. Systemet används i dag i miljontals datorer, digitala videotjänster och smarttelefoner, bland annat i Googles Android-telefoner som med en miljard användare står för mer än hälften av mobilmarknaden.

    – I dag får jag pengar för att syssla med min hobby, men jag skulle göra det oberoende. Jag har jobbat med Linux i tjugotvå år. Om det här inte vore roligt längre skulle jag nog göra något annat vid det här laget. Det här är mitt livsprojekt, säger Torvalds.

    I dag programmerar Torvalds inte längre själv utan sköter kommunikationen till Linux utvecklare och sponsras av Linux Foundation för att kunna jobba heltid med att utveckla och förbättra Linux. Allt fler företag inser att öppen källkod är vägen framåt.

    – De enda som är emot det här är de etablerade aktörerna som redan har ett försprång och säljer eller licensierar sin programvara till andra, med andra ord gäller det i dag främst Microsoft och Oracle. Till och med Apple grundar i dag mycket av sin programvara på öppen källkod. Jag tror att alla inom branschen inser att öppen källkod är här för att stanna.

    Biten av pingviner

    Torvalds sköter i huvudsak sitt jobb hemifrån trevåningshuset i Portland. Där är pingvinen, som i och med maskoten Tux blivit en symbol för Linux, den mest frekventa inredningsdetaljen. Antalet glas-, plast- och mjukdjurspingviner är så stort att Torvalds säger sig ha tappat räkningen. Han har blivit biten av pingviner, och det även bokstavligt talat.

    – Det hände på Australia National Zoo i Canberra, men det var en liten pingvin på ett halvt kilo så det var ingen traumatisk upplevelse. Jag valde pingvinen som maskot för att jag ville ha ett lurvigt och vänligt men tillräckligt unikt och intressant djur, förklarar han sin svartvita kärlek.

    Trots framgången finns tekniknörden – som vid unga år trivdes bäst i sällskap av modellbyggen och skräcklitteratur – fortfarande kvar under ytan. Han trivs inte i offentligheten och undviker helst både jetsetfester och arbetsresor, det vill säga om de inte kan kombineras med dykningshobbyn.

    – Jag tycker fortfarande bäst om att sitta framför datorn. Även om jag är verbal och tycker om intressanta diskussioner är jag inte i denna dag vidare social och utåtriktad.

    Däremot har han gjort sig känd som en person som kommunicerar inom företaget med raka puckar, kanske med en släng av det typiskt finländska "management by perkele". Han säger ändå att provokatören inte är en image som han medvetet odlat, trots att både han själv, Steve Jobs och Bill Gates med sina personligheter bidragit till sina produkters varumärken.

    I den bågnande bokhyllan i vardagsrummet står både den egna boken Just for fun och Bill Gates The road ahead. För att nå framgång är det viktigaste rätt tid, rätt plats och rätt projekt.

    – För min del var en bidragande orsak också att jag var bra på att programmera och att jag fortsatte jobba med samma sak i tjugo år. För att lyckas måste man vara enkelspårig och fokusera på bara en sak. Hur många känner du som jobbar med samma sak i 20 år i dagens samhälle?

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet