Nyttigt kan vara billigt
De nya kostrekommendationerna kan lätt höja maträkningen. Men väljer man rätt går det att kombinera liten budget och hälsosam mat. – Ät enligt säsong, uppmanar hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson.
Låt grönsaker och frukt inta hedersplatsen på tallriken. Flytta traditionella baslivsmedel som potatis, bröd och pasta ut mot kanten. Bland annat så lyder de nya kostrekommendationerna som Hbl presenterade i går. Hälsosamt förvisso, men hur påverkas priset på måltiden?
En snabbtitt i butikshyllorna visar att ett kilo Van Gogh-potatis kostar 0,79 euro kilo, en påse makaroner 30 cent och en påse med nio bitar rågbröd 1,79 euro. På grönsakssidan kostar spansk isbergssallad 3,29 euro per kilo, spansk paprika 4,19 euro och inhemska tomater 4,99 euro kilot. Väljer vi ekologiskt kostar till exempel ett kilo mango 6,25 euro.
Rejält dyrare alltså om man fyller tallriken enligt rekommendationerna.
Pia Johansson som handlar mat i Helsingfors centrum tittar på kostpyramiden i gårdagens Hbl och konstaterar att de nya rekommendationerna knappast inverkar på hennes matvanor.
– Jag vet ganska bra vad jag gillar och mår bra av. Det avgör. Jag strävar efter att äta mycket vegetariskt, säger Johansson och plockar ihop en påse apelsiner för att kurera sin förkylning.
– Jag brukar följa med vad som är billigt för säsongen och just nu är apelsiner billiga. Men kanske borde jag titta ännu mer på priserna, säger hon.
Soppor, lins- och andra grytor i större mängder, maträtter som räcker för flera dagar, är Johanssons recept för att inte spräcka budgeten.
Bra med baljväxter
Att äta enligt säsong är exakt vad Elisabeth Eriksson rekommenderar för den som vill kombinera hälsosam mat med anspråkslös budget. Eriksson är hushållsrådgivare på Marhaförbundet som nu tar till sin uppgift att förankra de nya rekommendationerna i finländarnas vardag.
– Just nu finns lök och kål i olika former – billiga och supergoda, närodlade råvaror. Rotsaker blir jättegod mat.
Eriksson vill också slå ett slag för baljväxterna.
– Koka ärtsoppa och gör härliga linsgrytor. De är proteinrika och mättande. Den inhemska bondbönan är superbra mat. Vi mår bättre av att äta mindre kött och då är baljväxter ett utmärkt sätt att få tillräckligt med protein.
Dyra tomater, sallad och gurka kan vi äta på sommaren, anser Eriksson. Den som har sommarens bär i frysen har bästa tänkbara c-vitaminkälla.
– Att lära sig laga god mat på billiga råvaror är en liten utmaning och det är här det ofta brister tror jag.
Priset på hälsa
Enligt Eriksson är matvanor djupt rotade.
– Vi är så invaggade i att det ska vara potatis och bröd. Visst kan man äta potatis, och fullkorn är bra, men det gäller att variera. Och man behöver inte äta sju potatisar åt gången.
En fråga som enligt Eriksson är värd att ställa är vad vi är redo att betala för hälsa. Frågan är viktig inte minst ur samhällsekonomisk synvinkel.
– Det kan vara ett sätt att spara in på medicin- och sjukkostnader.