Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Vill väcka. När Maria Björnberg-Enckell gick med i politiken tyckte hon att finlandssvenskarna var avantgarde. I dag tycker hon att vi alltför ofta gnäller och accepterar lagom. Foto: Niklas Tallqvist

    "Finlandssvenskarna hotar snöa in"

    Anna Back
    Publicerad: 06.11.2013 06.35 • Uppdaterad: 06.11.2013 12.47

    Ämnesord

    • Politik
    • SFP
    • Svenskfinland

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Maria Björnberg-Enckell lämnade kommunalpolitiken för att växla ner och skaffa sig ett liv. Inför sin femtioårsdag oroar hon sig över gnälliga finlandssvenskar, förkärleken för byskolor och den helsingforsiska chauvinismen.

    I september i fjol meddelade Maria Björnberg-Enckell att åtta år av kommunalpolitisk värnplikt fick vara nog. Bakom sig hade hon två perioder i Helsingforsfullmäktige, varav den senare präglades av skolnätsreformen. Skolsammanslagningarna väckte starka känslor och inte sällan riktades vreden mot Björnberg-Enckell, som drev hårt på färre men starkare skolor.

    – Jag blev själv provocerad av föräldrarnas ängslan och oro. Hur kan vuxna gnälla och gråta medan barnen står bredvid? För ungdomarna spelar det inte så stor roll i vilken byggnad skolan finns utan de önskar goda lärare och meningsfull undervisning.

    Trots att hon lämnat politiken ligger utbildningsfrågorna fortfarande nära hjärtat. Speciellt oroad är hon av diskussionerna som förs i Svenskfinland.

    – De handlar alldeles för mycket om plats och tradition, och baserar sig på uppfattningar som att "byskolor är bra skolor". I stället borde vi fråga oss vad som behövs för en bra skola, och vad våra barn behöver för att klara sig om trettio år.

    Björnberg-Enckell är nöjd över att hennes egna barn har gått i en större lågstadieskola.

    – Stora enheter kan vara en risk. Men min erfarenhet, som baserar sig på siffror, resultat och mobbningsfall, visar att de största farorna finns i små skolor med obehöriga lärare. De större enheterna har en stabil leverans av kringservice, vilket är väldigt viktigt för barnen. Ledarskapet är allra viktigast.

    Den politiska styrningen i kommunerna är också viktig, lärde hon sig på åtta år.

    – Men jag förstår inte hur männi-skor klarar av att sköta sina förtroendeuppdrag vid sidan av jobbet. Så länge politikerna inte får ordentlig ersättning för den insats de gör blir det mest pensionärer, studerande och offentligt anställda som kan ställa upp.

    Tanken på vad metropolförvaltningen kommer att betyda för kommunalpolitikernas arbetsbörda var avgörande för Björnberg-Enckells beslut att dra sig tillbaka. Samtidigt ser hon stora möjligheter inom metropolen – för den politiker som vill och kan engagera sig.

    – Vi har många svenska gymnasier, till exempel Sibbo och Vanda får kämpa hårt för att klara sig. Med samordning på regional nivå kunde man använda resurserna på ett fiffigare sätt.

     

    Profil
    MARIA  BJÖRNBERG-ENCKELL
    • Aktuell med: Fyller 50 i dag på svenska dagen.
    • Bor: Tillbringade den tidiga barndomen i mörkaste Savolax, bor sedan dess i centrala Helsingfors.
    • Familj: Högljudd släkt, tvillingdöttrarna Louise och Siri 16 år, Ingrid 11 år, särbo Mika. När vi reser med barnen är vi sju personer.
    • Karriär: Jobbat som tv-redaktör vid Yle. Kommunalfullmäktig i Helsingfors 2005–2012 med många uppdrag inom utbildning, bland annat ordförande för Sydkustens Landskapsförbund. Nu för tiden skribent, grundar eget för att kunna åta sig projekt och uppdrag av olika slag.
    • Förtroendeuppdrag: Prakticum, Församlingsrådet i Johannes församling, Luckan, Kassandras vänner, Villa Karos vänner och Villa Ensi.
    • Utbildning: Litteraturvetenskapen var naturlig för den som ville skriva, Hanken för den som ville förstå ekonomi. Grundkursen i redovisning var nyttigast. Publicerat sig skönlitterärt och deltagit i antologier, senast antologin om klass De Andra.
    • Gör på fritiden: Kockar, joggar, talar och surfar. Förtjust i ny informationsteknologi.
    • Läser: Just nu Sinikka Nopolas nyaste och Boken om mitt liv av Teresa av Avila. Mina favoritförfattare är många, väntar på bok tre om Ivarlassy av Thomas Wulff.

    Herrsystem styr

    Maria Björnberg-Enckell gick med i politiken i samband med att hon hade fått tvillingarna Louise och Siri som snart fyller sjutton år.

    – Jag ville göra något för svenskan och ställde upp för SFP. När min yngsta dotter Ingrid var ett år blev jag kretsordförande för SFP. Då jag ställde upp i kommunalvalet 2004 visste jag knappt vad fullmäktige gör.

    Som nyinvald tyckte hon att stadsplanering verkade mest intressant, men Eva Biaudet styrde in henne på utbildning. Det som förvånade Björnberg-Enckell var reaktionerna på hennes engagemang.

    – Folk undrade varför jag höll på med politik, som om det var något smutsigt.

    Hon misstänker att det beror på att SFP uppfattades som lantligt och därmed opassande för en kulturredaktör med överklassbakgrund.

    – Det finlandssvenska Helsingfors är på många sätt gammaldags. Det är konservativt och chauvinistiskt. De informella herrsystemen är starka. Hur många kvinnor finns det i fondkretsarna och bland juristerna som sköter de stora affärerna?

    För en minoritet är utveckling och utbildning livsviktiga, anser hon.

    – Traditioner och gammalt trams borde komma i andra hand. Om vi inte öppnar oss mot världen, ligger steget före och jobbar för framtiden, snöar vi in. Då upphör vi att existera annat än i våra små, dammiga sammanhang.

    Hittade liv

    När Maria Björnberg-Enckell beslöt att inte ställa upp i kommunalvalet fattade hon samtidigt ett annat beslut.

    – Jag tänkte att jag måste få ett liv. Min kalender var full med möten, när jag hade en ledig stund skrev jag ett blogginlägg, en kolumn eller twittrade. Att tala med journalister och sitta i radiostudior tar också tid.

    I dag kan hon använda sina kvällar till att hjälpa dottern Ingrid med läxorna, eller till och med gå på bio.

    – Nuet är värdefullt. Jag har slutat titta framåt och bakåt. Flera av mina nära har dött, det är ett perspektiv jag bär med mig.

    Eftersom många av hennes styrelseplatser var kopplade till fullmäktigeposten har de fallit bort. Församlingsrådet i Johannes församling har hon varit med i ända sedan 2002.

    – Kyrkan är viktig för mig, allt handlar egentligen om varför vi är här och varifrån vi kommer. Om man läser de stora författarna inser man att de alla är upptagna av livets väsen. Och kärlekens väsen.

    Om det här skrevs i en annan tidning än Hbl skulle fokus på intervjun kunna ligga på kärleken. Björnberg-Enckell skilde sig från sina barns far 2009.

    – När det var som jobbigast drömde jag om att träffa någon. Sedan hände det, ett mirakel. Det är en gåva för mig att få dela tillvaron med någon.

    Det nya förhållandet som har ett år på nacken förblir en privat sak. Precis som femtioårskalaset.

    – Jag firar i en liten krets. Först funderade jag på en mottagning, men det behövs inte. Jag är ju ingen offentlig person.

     

    Anna Back
    Ta kontakt Flera artiklar av Anna Back

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet